Total de visualitzacions de pàgina:

diumenge, 19 d’agost del 2018

CASTELL CARTOIXA DE VALLPARADÍS. EXTERIOR PART III

El Castell de Vallparadís formava part d'una quadra, territori amb jurisdicció pròpia, format per una casa fortificada, unes poques masies i un senyor amb drets limitats pel poder dels comtes de Barcelona. La quadra de Vallparadís tenia una extensió de 4 Km de longitud i d'una amplària reduïda irregular amb un màxim de 500 m i situada a l'est de les Esglésies de Sant Pere entre el torrent de Vallparadís i la riera de les Arenes, va néixer amb Berenguer Sanlà. (Si voleu saber saber la història del castell, cliqueu Castell Cartoixa de Vallparadís. Història part I).

L'aparell defensiu del castell es fonamenta en la ubicació del castell en un marge del torren que fa de fossat, el fossat ja comentat, cliqueu Castell Cartoixa de Vallparadís. El fossat part I, la muralla, les torres i el pont.

Façana sud del Castell Cartoixa de Vallparadís. Foto, AF Jordi Plana.
(IMG 6591, 07/08/2018)

El castell actual conserva poques restes de l'original, entre les que cal destacar el fossat, part de la torre central, la planta baixa i el pont. És de planta rectangular, els murs presenten espitlleres, té quatre torres quadrades situades als angles i tres bestorres (mitges torres) situades al mig de les façanes nord, est i sud.

Detall de la planta baixa del Castell Cartoixa de Vallparadís.
Font, El castell cartoixa de Vallparadís. Museu de Terrassa
Quaderns del Museu 1

 
Detall de la planta superior del Castell Cartoixa de Vallparadís.
Font, El castell cartoixa de Vallparadís. Museu de Terrassa
Quaderns del Museu 1

La tècnica de construcció dels murs és " l'opus spicatum", paredat comú, filades de carreus i còdols. Els materials de construcció són els còdols i argamassa i carreus i tàpia. El castell presenta una porta finestres i sageteres.

Detall de la façana nord del Castell cartoixa de Vallparadís.
Foto, AF Jordi Plana i Nieto. (IMG 6556, 07/08/2018)

LA FAÇANA NORD
  
A la façana nord, façana principal del castell, trobem d'esquerra a dreta una torre, un cos més baix, una bestorre, un altre cos de la mateixa altura que els dos anteriors, en aquest destaquen la porta d'accés en arc de mig punt format per brancals i dovelles de carreus i al damunt de la porta, dues finestres geminades amb una fina columna i en arcs d'inspiració gòtica. La finestra presenta un vitrall format per rombes de diferents colors. L'estat actual d'aquesta finestra es correspon amb la restauració realitzada el 1950. La porta es troba davant el pont sobre el fossat. A tota la façana nord i en el nivell inferior observem una sèrie de sageteres que completen el sistema defensiu del castell.


Detall del pont sobre el fossat, la porta d'accés i la finestra geminada
de la façana nord. Foto, AF Jordi Plana. (IMG 6557, 07/08/2018)
 
A la següent fotografia podem observar sobre la línia vermella la part reconstruïda l'any 1950, per tant l'arc de la finestra correspon a una recreació de com podia ser...


Per damunt de la línia vermella podem observar la part reconstruïda
l'any 1950. Foto, AF Jordi Plana. (IMG 6557, 07/08/2018)

La bestorre situada a l'esquerra del cos de la porta principal presenta 5 sageteres en el primer nivell i una finestra rectangular estreta amb brancals, ampit i llinda de carreus.

A l'esquerra, bestorre de la façana nord i en posició central el pont.
Foto, AF Jordi Plana. (IMG 6555, 07/08/2018)

El cos situat entre la bestorre i la torre esquerra de la façana nord presenta 9 sageteres en el primer nivell i tres finestres rectangulars estretes amb brancals, ampits i llindes de carreus.

Detall de la façana del cos situat entre la torre esquerra i la bestorre
de la façana nord. Foto, AF Jordi Plana. (IMG 6551, 07/08/2018)

Detall del pont que dóna accés a la porta del castell (façana nord).
Foto, AF Jordi Plana. (IMG 6564, 07/08/2018)

La torre esquerra de la façana nord, té 5 sageteres en el primer nivell i una finestra rectangular estreta i alta com les descrites a la resta d'aquesta façana nord i amb vidres de colors en forma de rombes aplomats. La part superior d'aquesta torre va ser restaurada l'any 1950. Degut a l'escassa documentació original disponible, és difícil saber la seva alçària original i com estava rematada.

Detall de la torre esquerra de la façana nord. Foto, AF Jordi Plana.
(IMG 6546, 07/08/2018)

Per damunt de la línia vermella trobem la zona restaurada l'any 1950.
Foto, AF Jordi Plana. (IMG 6552, 07/08/2018)

La torre dreta de la façana nord presenta la mateixa alçaria que la torre esquerra, quedant la bestorre (més baixa) en posició central. Aquesta torre no presenta finestres a la cara nord ni sageteres a les carres nord i oest. La base d'aquesta torre s'eixampla a la base per donar-li una major sostenibilitat, doncs es fonamenta a la vora del torrent de Vallparadís que fa de fossat a la façana oest del castell.

Detall de la torre dreta de la façana nord, vista des de la façana oest.
Foto, AF Jordi plana. (IMG 6568, 07/08/2018)
   
 FAÇANA OEST

La façana oest del Castell cartoixa de Vallparadís no té fossat doncs utilitza com element defensiu la profunditat del propi torrent de Vallparadís, aquesta va ser considerada suficient per la defensa del castell i no es van construir sageteres a la façana oest.

Façana oest del castell. Foto, AF Jordi Plana. (IMG 6572, 07/08/2018)

La façana oest és la que presenta una composició més asimètrica. A la dreta de la façana hi ha una torre amb una finestra rectangular, alta i estreta, situada en el primer nivell i una finestra més gran d'inspiració gòtica amb vidres de colors i aplomats. A la dreta d'aquesta torre trobem un cos rectangular similar a una bestorre, de major amplada que la torre de la dreta i amb quatre finestres rectangulars, dues orientades a l'oest i dues orientades al sud. Finalment a la dreta de la façana oest i en situació reculada en relació a la resta un altre cos menys ampla i de la mateixa altura que la bestorre amb una gran obertura en arc ogival. Finalment a la dreta una altra torre, de base més ampla i de menor altura que la resta de la façana oest.

  Detall de la part dreta de la façana oest amb la gran finestra en
arc ogival. Foto, AF Jordi Plana. (IMG 6571, 07/08/2018)

FAÇANA SUD

La façana sud presenta una composició simètrica amb dues torres a dreta i esquerra i una bestorre en posició en posició central. En aquesta façana les sageteres estam situades en el segon nivell, dues a la torre esquerra, 5 en el cos entre la torre dreta i la bestorre, 5 a la bestorre, 7 al cos entre la bestorre i la torre dreta i 5 a la torre dreta. les torres presenten dues finestres rectangulars, la de la dreta s'ha perdut, doncs li falta la part superior. A la torre dreta li falta part del coronament.

 Façana sud del castell. Foto, AF Jordi Plana. (IMG 6574, 07/08/2018)

Façana sud del Castell cartoixa de Vallparadís. Foto, AF Jordi Plana.
(IMG 6591, 07/08/2018)

A la foto anterior podem visualitzar la façana sud del castell i el fossat i part de la segona planta del claustre del que havia estat la cartoixa de Vallparadís, claustre reconstruït l'any 1950. La reconstrucció realitzada durant els anys de la dècada de 1950 correspon a tot el que es troba per damunt de la línia groga de la següent fotografia:

La façana sud fou reconstruïda a per sobre de la línia groga.
Foto, AF Jordi Plana. (IMG 6591, 07/08/2018) 

FAÇANA EST

  
La façana est també ha estat molt reconstruïda gràcies al projecte d'Alexandre Ferrant (1950), qualificat per alguns arqueòlegs i historiadors de fantasiós. Per tant és bastant difícil saber les alçàries de les torres de la façana est i fins i tot el nombre d'obertures i quan es va obrir la porta, que avui podem veure a la façana est damunt del fossat. En la següent fotografia podem veure tot el que ha estat reconstruït, que es correspon a la part de la façana situada per damunt de la línia blava.

 Façana est del castell, zona reconstruïda, la situada per damunt
de les fletxes blaves. Foto, AF Jordi Plana.
(IMG, 6618, 07/08/2018)

La façana est presenta una composició simètrica amb tres torres de la mateixa altura, amb 26 sageteres en el primer nivell, una finestra rectangular a cada torre situada en el segon nivell, en el cos situat entre la torre esquerra i la central s'obre una petita porta que va ser construïda una cop amortitzat el fossat. En el cos situat al costat de la torre dreta, s'obre una finestra d'inspiració gòtica que dóna llum a l'església de la cartoixa de Sant Jaume de Vallparadís.

Finestra que dóna llum a la capella, amb vidres aplomats.
Foto, AF Jordi Plana. (IMG 6601, 07/08/2018)

Detall de les façanes est i nord del castell. Foto, AF Jordi Plana.
(IMG, 6620. 07/08/2018)

Si voleu conèixer la història del castell,cliqueu Castell Cartoixa de Vallparadís.Història part I 




Si voleu conèixer com era el fossat, cliqueu Castell Cartoixa de Vallparadís. Fossat part II

FITXA

Nom ........................................... Castell cartoixa de Vallparadís

Tipologia .................................... Castell, monestir cartoixà, museu, monument.

Construcció (inici) ...................... Compra dels terrenys 1110

Construcció ................................ Segle XXII

Estil predominant ....................... Gòtic

Primers propietaris ..................... Berenguer de Sanlà i Ermessendis

Ubicació ..................................... Carrer de Salmerón. Parc de Vallparadís. Terrassa

Estat de conservació ................. Molt bo

Ús inicial .................................... Residencial fortificat

Ús actual ................................... Museu

Protecció ................................... Bé d'interès cultural (2 de març de 1944)
                                                    Bé d'interès nacional

Identificador .............................. RI-51-0001146
                                                   
Lloc web ................................... Lloc web oficial

En la propera entrada parlarem de l'interior del castell si vol saber els aspectes més significatius cliqueu: Castell cartoixa de Vallparadís. Interior part II. (S'està redactant)


GL

41º 33' 53'' N - 2º 01' 08'' E
TERRASSA - VALLÈS OCCIDENTAL - CATALUNYA

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA
Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa
1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada