Total de visualitzacions de pàgina:

diumenge, 13 de maig del 2018

IMPREMTA VENTAYOL

Seguim en la plaça de Mossèn Jacint Verdaguer i pràcticament al davant del Magatzem Corcoy trobem l'edifici del que havia estat la Impremta Ventayol. La impremta va treballar fins l'inici de la dècada dels noranta del segle XX. Quan l'activitat cessà, l'edifici va quedar abandonat i va entrar en un període de deteriorament en ser ocupat. L'immoble va ser desallotjat i s'enderrocà per construir un nou edifici.

De la impremta només es conserva la façana, gràcies a que havia estat catalogada com a bé d'interès local. Identificador: IPAC, 28086.

Impremta Ventayol. Foto, AF Jordi Plana.

És un edifici entre mitgeres de façana estreta i de molta profunditat, de planta baixa i pis. La façana presenta un sòcol de pedra motllurada de tres franges paral·leles, presenta una gran portalada d'inspiració romànica, en arc rodó i amb un extradós que en relleu conté les lletres de la impremta.

Detall del sòcol de la façana. Foto, AF Jordi Plana.

A mitja façana hi ha una línia d'imposta decorada amb motius florals que determina l'inici de l'arc de la porta.

Detall de la línia d'imposta. Foto, AF Jordi Plana.
 
Detall de l'extradós amb les lletres de l'impremta. Foto, AF Jordi Plana.

A la part superior de la façana hi ha set respiralls que permetien l'entrada d'aire a la cambra de sota la teulada, aquests formen un fris d'inspiració clàssica, amb tríglifs (elements arquitectònics de forma quadrada i situat en l'extrem d'una biga, s'anomenen així per les tres estries que el recorren verticalment) i mètopes (peces rectangulars de pedra que ocupen part del fris a la manera de plafons amb relleus). Els tríglifs i les mètopes són elements arquitectònics de l'ordre Dòric, en un fris se situen de forma alterna.

 Detall dels respiralls, mètopes i tríglifs. Foto, AF Jordi Plana.
 Façana de la Impremta Ventayol. Foto AF. Jordi Plana.

La Impremta Ventayol estava situada en el núm 9 de la plaça Mossèn Cinto Verdaguer, l'edifici va ser bastit per Lluís Muncunill i Parellada l'any 1895. Estil arquitectònic: eclecticisme.

Tot seguit podem veure la fitxa del Catàleg d'Edificis d'Interès Històric Artístic del Terme Municipal de Terrassa de l'antiga Impremta Ventayol.

Fitxa de la Impremta Ventayol, Font AMAT

GL 41º 33' 59'' N - 2º 00' 48'' E

TERRASSA - VALLÈS OCCIDENTAL - CATALUNYA

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA
Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa
1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada