Total de visualitzacions de pàgina:

dilluns, 19 de febrer del 2018

PARC CENTRAL SEGLE XXI

Durant el mes de maig de 2004 fou inaugurat el complex lúdic i comercial Parc Central Segle XXI a la cruïlla entre les carreteres de Montcada i de Rubí i a la dreta de la font i torre de les aigües de Les 4 Cantonades. El parc va néixer amb l'objectiu de competir amb el parc comercial i lúdic, en aquest cas periurbà del Parc Vallès.

El motor del Parc Central Segle XXI havia de ser el multi-cinema amb nou sales de projecció i capacitat per a 2100 espectadors. El complex es completava amb una zona comercial, diversos restaurants i una zona d'oci. Inicialment (pocs mesos), semblà que funcionaria i que generaria un nou pol comercial urbà.

 Detall de les dues torres del Parc Central Segle XXI. Foto, AF Jordi
Plana. (IMG 6447, 18-02-2018)

El parc fou construït en part dels terrenys alliberats per l'enderrocament de l'antiga fàbrica llanera Terrassa Industrial SA i al costat de la plaça que porta el mateix nom i que ja s'havia construït, aquesta plaça té com element significatiu la xemeneia de l'antic vapor amb l'anagrama de la fàbrica TISA.

El Parc Central Segle XXI fou inaugurat per l'alcalde de Terrassa, Pere Navarro i Morera (13/04/202 - 30/11/2012), durant el més de maig del 2004, i va estrenar-se amb l'oposició dels veïns del barri del Segle XX per l'altura de les dues grans torres construïdes en un barri de cases de planta baixa i un o dos pisos. Un altre problema afegit va ser la dificultat per trobar-hi aparcament de superfície tot i l'existència d'un gran pàrquing soterrat.

Detall de les dues torres del Parc Central Segle XXI i a la dreta la
Plaça de la Terrassa Industria amb la Xemeneia.
Foto, AF Jordi Plana. (IMG 6434, 18-02-2018)

L'any 2012 es produïa el tancament de les 9 sales de cinema, fet que suposà el declivi de tot el parc d'oci, que va seguir durant l'any 2013 amb un seguit de tancaments de diferents comerços.

 Detall de les dues torres i del pàrquing soterrani del Parc Central
Segle XXI. Foto, AF Jordi Plana. (IMG 6445, 18-02-2018)

La part residencial del Parc Central Segle XXI està format per 150 habitatges, alguns de 185 metres quadrats, repartits en dues torres de 15 plantes i en un tercer edifici annex, integrades en un centre comercial de 33.000 metres quadrats i un aparcament soterrat de 700 places.

Les dues torres de 15 pisos foren dissenyades per l'arquitecte Antoni Garcés. Presenten formes el·líptiques i per la seva construcció Antoni Garcés utilitza com elements constructius l'acer, el formigó, l'alumini, el vidre i la pedra natural. En concentrar pràcticament tota l'edificabilitat en dos grans edificis s'allibera una gran quantitat d'espai, que sumat al de la plaça de la Terrassa Industrial generen molts metres quadrats d'espai públic, tot mantenint el sostre d'edificabilitat permès per la normativa urbanística municipal.

 Detall del Parc Central del Segle XXI vist des de la plaça de La 
Terrassa Industrial. AF Jordi Plana. (IMG 6443, 18-02-2018)

Vista aèria del Parc Central Segle XXI i a l'esquerra la plaça de La
Terrassa Industrial SA. Font, Google Earth

FITXA

Nom ............................................ Parc Central Segle XXI

Situació ....................................... Nord carretera de Montcada, Est carretera de Rubí
                                                      Sud carrer de Prim i Oest plaça de La TISA

Arquitecte ................................... Antoni Garcés

Inauguració ................................ 2004

Ús .............................................. Residencial, comercial i oci.

Elements significatius ................ Dues torres de 15 pisos,9 sales de cinema un supermercat
                                                     i aparcament soterrani de 700 places.

GL 41º 33' 26,732'' N - 2º 01' 0,32'' E

Deixem el Parc Central del Segle XXI, travessem la carretera de Montcada i ens dirigim al carrer de Topete, tot deixant a la nostra esquena la font i a la vegada torre de les aigües de Les Quatre Cantonades.

TERRASSA - VALLÈS OCCIDENTAL - CATALUNYA
 
TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA



Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim 
Ajuntament de Terrassa 
1987- 2011


 


  

1 comentari:

  1. Dades interessants sobre un enclavament relativament recent a Terrassa i amb un potencial encara per explotar del tot. Com a idea, fóra interessant investigar sobre la disponibilitat de banda ampla (tant en capacitat com en diversitat d'oferta) en les zones recollides en els posts. La banda ampla es l'objecte d'estudi del blog http://www.telecomunicacionesyperiodismo.com/
    Endavant!

    ResponElimina