Total de visualitzacions de pàgina:

diumenge, 19 de març de 2017

PARC DELS CATALANS

El rellotge marca dos quarts de quarts de quatre de la tarda, sortim del Restaurant de l'Hostal del Fum, ens aturem un moment sota l'anglesina de la porta per fumar una cigarreta. Tot seguit caminem 30 m per la vorera del restaurant i arribem al Parc dels Catalans amb la intenció de prendre un cafè a la terrassa del Racó del Parc.

 Parc dels Catalans. Foto, AF Jordi Plana.

El Parc dels Catalans ocupa una illa situada entre els carrers de: La Rambla d'Ègara (oest), carrer de Blasco de Garay (nord), carrer Vinyals (est) i carrer de Vallhonrat (sud). El parc ocupa la superfície de 10.000 metres quadrats. El parc fou inaugurat el mes de maig de l'any 1995 per l'alcalde de Terrassa, Manuel Royes i Vila ( 20/04/1979 - 12/04/2002). El Parc dels Catalans ocupa part de l'espai alliberat pel soterrament de les vies de la línia ferroviària Barcelona-Terrassa dels FGC.

 Parc dels Catalans, tram sud de La Rambla d'Ègara.
Foto AF Jordi Plana.
 
El soterrament de les vies dels FGC, va culminar amb la construcció d'un gran edifici amb façana al Portal de Sant Roc, a la zona nord del que seria el Parc dels Catalans i en els terrenys ocupats per l'antiga estació que va ser enderrocada.

Antiga estació dels FGC (Plaça d'Anselm Clavé) Portal de Sant Roc
Terrassa 1920 Foto, Fons Ragón-AMAT.

Edifici construït damunt del terreny de l'antiga estació dels FGC
de Terrassa. Foto, AF Jordi Plana.

El Parc dels Catalans va rebre aquest nom per ser construït en els terrenys de les vies de l'antiga estació de Barcelona a Terrassa, dels FGC, estació coneguda entre els terrassencs com l'estació dels Catalans.

El Parc dels Catalans fou dissenyat per l'estudi egarenc d'enginyeria i Urbanisme J M Domènech. El parc de superfície ondulada coberta per gespa, està vorejat per camins, presenta alguns punts arbrats i fou dissenyat de forma que s'obre a la Rambla d'Ègara en tota la seva longitud.

Presenta dues fonts situades en els seus extrems sud i nord. Destaca la construcció de l'edifici del restaurant El Racó del Parc, situat a l'extrem sud i perfectament integrat en el parc, de tal manera que no es fa visible fins que ens trobem just al davant

Restaurant el Racó del Parc. Foto, AF Jordi Plana.

Font de l'extrem sud del Parc dels Catalans. Foto, AF Jordi Plana.

 Restaurant El Racó del Parc. Fons de la imatge Seu del Diari de
Terrassa entre els anys 2002 i 2014.

Deixem el Racó del Parc a la nostra esquena i travessem la part central del Parc, abans d'arribar a la font situada a l'extrem nord hi trobarem una escultura anomenada Carnestoltes, obra de l'escultor Joan Carraminyana Cols, inaugurada amb motiu del 25è aniversari de l'associació la Sussietat de l'Embut, entitat organitzadora del Carnaval de Terrassa. L'escultura metàl·lica, mesura 1,8 m d'altura i simbolitza l'esperit transgressor del carnaval.

 Zona central del Parc dels Catalans. Foto, AF Jordi Plana.

Escultura, Carnestoltes, autor Joan Carraminyana Cols.
Foto, AF Jordi Plana.

Font de la zona nord del Parc dels Catalans. Foto, AF Jordi PLana.

Des de la zona nord del Parc dels Catalans podem observar dues construccions amb façana al carrer de Vinyals i a l'est del parc, El Palau Episcopal, residència del bisbe de Terrassa Josep Àngel Saiz i Meneses i l'edifici de la Fundació Busquets, que seran objecte de properes entrades d'aquest blog.

Palau Episcopal de Terrassa i a la dreta l'Escola Pia de Terrassa.
Foto, AF Jordi Plana.

 Fundació Busquests a la dreta del Palau Episcopal del Bisbat de
Terrassa. Foto, AF Jordi Plana.

Extrem nord del Parc dels Catalans. Foto, AF Jordi Plana.

Deixem el Parc dels Catalans i ens dirigim al Palau Episcopal de Terrassa per comentar la història de l'antic Bisbat d'Ègara, la fundació, la desaparició i la recent recuperació...

GL 41º 33' 31,42'' N - 2º 00' 28,53'' E. TERRASSA  
   
TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA


Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim 
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011

 

dilluns, 13 de març de 2017

L'HOSTAL DEL FUM

El restaurant Burrull o L'Hostal del Fum, és un restaurant que fou obert l'any 1872 per donar servei als traginers i carreters que portaven mercaderies a la ciutat de Terrassa. El restaurant Burrull era molt reconegut per les seves mongetes  amb cansalada. El seu nom té a veure amb la gran quantitat de fum que produïa la cuina a l'aire lliure. L'any 1932 la família Burrull adquireix l'Hostal del Fum i li posaren el nom d'Hostal Rich. L'any 1932 els seus propietaris canvien el nom per Hostal Burrull. L'hostal disposava d'un seguit d'habitacions que amb el pas del temps van eliminar-se per guanyar espai pels diferents menjadors. La darrera habitació va ser suprimida l'any 1964. Amb el pas del temps i a mesura que la cuina de l'Hostal del Fum guanyava reconeixement, el restaurant va començar a servir dinars i sopars per celebracions en algunes entitats de la ciutat com el Gran Casino, per tant podríem dir que va ser el primer càtering de la ciutat.

Restaurant L'Hostal del Fum. Carretera de Montcada, núm 19.
Foto, AF Jordi Plana.

El Restaurant Hostal del Fum està situat a la carretera de Montcada núm 19, fent cantonada amb el Parc dels Catalans de La Rambla d'Ègara, i davant de l'Estació d'autobusos de Terrassa.


Imatge aèria del Restaurant Hostal del Fum. Font, Google Earth.
Com ja he comentat, el restaurant que fou fundat l'últim terç del segle XIX, sembla ser que l'any 1872, tot i que algunes fonts indiquen que com a restaurant inicià la seva activitat l'any 1888, essent una fonda per traginers i a la vegada una botiga de venda de llegums cuites. A l'establiment hi havien uns fogons que els clients utilitzaven per coure la carn. Els propietaris del restaurant sempre han conservat el nom popular d'Hostal del Fum.

El restaurant ha respectat l'anglesina que hi ha a la façana i que durant l'estiu dóna ombra a la porta principal, independentment de les reformes experimentades per l'edifici.

Façana principal del Restaurant Hostal del Fum i detall de l'anglesina
que dóna ombra a l'accés principal. Foto, AF Jordi Plana.

L'anglesina o glicina és el nom d'un gènere que s'anomena Wisteria. Consta d'unes deu espècies enfiladisses. Són originàries de Nord Amèrica i d'alguns països de l'Àsia com la Xina. Són de fulla caduca, de tija i branques llenyoses i presenten un creixement ràpid. Les flors són molt semblants a les de les pesoleres i les faveres, reunides en grups i de colors que van del blanc al violeta o del rosa al porpra.

Detall de la porta d'accés al restaurant i de l'anglesina (sense fulles,
hivern). Foto, AF Jordi Plana.

Rètol del Restaurant Hostal del Fum. Foto, AF Jordi Plana.


Restaurant Hostal del Fum, carretera de Montcada, núm 19.

Durant els anys que l'Hostal donava aixopluc a traginers i carreters, a part de les afamades mongetes amb cansalada, també es servia un plat típic de Terrassa, la terregada, sembla ser que la de l'Hostal del Fum era excel·lent.

La Terregada
El plat consistia en sofregir sang de vedella amb els menuts (pulmons, cor o fetge) amb una mica de sal i pebre. Tot seguit es feia un sofregit amb oli, ceba i tomàquet, al que s'hi afegia el sofregit de sang i menuts, es deixava coure a foc lent, es rectificava de sal. Un cop cuit s'afegia una picada d'ametlles i es deixava coure dos minuts. Per menjar-la s'hi podia afegir allioli i s'acompanyava de força pa.

L'Hostal del Fum va arribar a vendre racions de terregada per portar a casa els diumenges.

El plat va deixar de demanar-se i ja fa molts anys que va desaparèixer de la carta no només de L'Hostal del Fum si no de tots els bars de la ciutat. 

Estaria bé la recuperació d'aquest plat típic de la nostra ciutat.
  GL 41º 33' 25,61'' N - 2º 00' 28,99'' E. TERRASSA

Deixem el Restaurant de l'Hostal del Fum i ens dirigim al Parc dels Catalans, situat al tram sud de La Rambla...


TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA


Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim 
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011